Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Robert Walser: Mikrogrammok

3.490 Ft
2.790 Ft
20%
Menny.:db
Kiadó:

Tapintatlan, igen, veszettül orcátlan voltam, úgy viselkedtem. Hogy micsoda illetlenül léptem fel ebben a csupa illem városban, hűű. Néha valósággal megrettenek magamtól. Mégiscsak mutatok valamit, kínálok valami képet, sőt van ábrázatom. Ez vigasztal, egyébként vigasztalannak kellene lennem, ja. Már így szimulálni. Azt hiszem, most már magas fokra másztam, már ami a hazugság művészetét illeti. Hál’ istennek, engem senki nem szeret. Nem állítom, de szeretném valószínűnek tartani, hogy engem még soha senki nem szeretett. Ez a gyanú boldoggá tesz. Itt van a következő történet, elmondom…

Leírás és Paraméterek

Robert Walser-sorozatunk újabb darabja a XX. századi svájci próza klasszikusának legkülönösebb művéből kínál ízelítőt. Az író – a waldaui, majd a herisaui pszichiátriai klinika lakójaként – az intézet falai között eleinte folytatta 1925-ben megkezdett, semmilyen műfajba nem sorolható kisprózáját, míg aztán 1933-ban végleg fel nem hagyott az írói munkával. Az icipici betűkkel, ceruzával írt darabokról évtizedekig azt tartotta a kutatás: furcsa titkosírás, örök rejtelem. Mígnem a hetvenes években – főleg a két kutató, Bernhard Echte és Werner Morlang erőfeszítéseinek eredményeként – megnyílt az anyag. Kiderült: roppant elmélyült, egyedi nyelvhasználattal fogalmazott, elbeszélői, értekező és költői elemeket elegyítő technikával komponált, megrendítően vallomásos légkört árasztó, rövid szövegtestekről van szó, mintegy Robert Walser művészi-emberi „végakaratáról” olyan értelemben, hogy a mű sokszorosan érinti a végső kérdéseket, mintegy az utolsó szólalás szuverenitásával.

Kötetünk ebből a hatkötetes német szövegegyüttesből csupán szerény keresztmetszetet adhat. De annál inkább reméli, hogy e legszeszélyesebb, hatalmas zárszó bemutatásával új híveket szerez ennek a besorolhatatlan géniusznak.

A fordítás – akár az utóbbi évek hét Walser-kötetének anyaga – Báthori Csaba munkája.

Megjelenés éve 2022
ISBN-szám 978 615 6409 24 9
Terjedelem 280 oldal
Fordította Báthori Csaba

Mézesmadzag