Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termék címkék:
2020 Napkút próza próza regény

Mészáros Urbán Szabó Gábor: A győri regény

4.990 Ft
3.990 Ft
20%
Menny.:db
Kiadó:
Szerelemről írni nehéz, főleg, ha halálosan és a feje búbjáig elmerül benne az ember, és elindul a legmélye felé. Milyen átélni ezt a megfoghatatlan minőséget, elmenni a végsőkig, majd szótlanul térdre rogyni?

Leírás és Paraméterek

Szerelemről írni nehéz, főleg, ha halálosan és a feje búbjáig elmerül benne az ember, és elindul a legmélye felé. Milyen átélni ezt a megfoghatatlan minőséget, elmenni a végsőkig, majd szótlanul térdre rogyni? De ebben a regényben sokkal többről van szó, az ifjúság mámoráról, a gyönyörűségtől túlcsorduló pillanatokról, a levegő után kapkodásról, a korszakról, a válságról, amit mindenki átél, és míg néhányan csendesen izzanak, mások azonnal pernyévé égnek és szétszóródnak a levegőben.

Egy ember, látásmódjának megrendítő szépségével, gyengeségeivel, hibáival, kedvességével, derűjével, melankóliájával és őrületeivel együtt. Egy szerelem, amelyben lepkeszárnyak verdesnek, növényi kacsok fonódnak, galaktikus ködök és napkitörések kavarognak. Egy város, melynek térképe megelevenedik ebben a lüktető és szikrázó atmoszférában. Nincsen zug, ami kimaradna, lehetőségek és variációk bukkannak fel minden sarkon, minden hűs falban és nedves macskakőben.

Mészáros Urbán Szabó Gábor mesterien teremt hangulatot; ahogy haladunk a történetben, a valóság vibrálni kezd, és titkok lebegnek előttünk, amelyeknek akaratlanul is a nyomába eredünk. Már nem tudunk szabadulni ebből a különös és éteri világból, ami éppen olyan, mint amilyennek megszoktuk, csak épp olyasvalaki szemén át nézzük, aki jóval többet lát belőle, és aki ezt az univerzális, mindenben és mindenhol felismert sajgó szépséget olyan szelíden és gyengéden tárja elénk, hogy ettől szinte megtisztulunk.

„Nincsen semmi jelentősége, hogy a Révai utcától a Szent István útig szeretlek, végig az Aradi vértanúk útján a Bajcsy-Zsilinszky utcáig, de lehetne ez bármelyik tetszőleges kereszteződés, a Móricz Zsigmond rakpart és a Vörösmarty utca, az Árpád út és a Tartsay Vilmos vagy éppen a Babits Mihály, a Hold vagy a Fészek, ezek az eldőlt háromszögek, melyekben szeretlek, a révfalusi híd középpontjának, a Kálvária utca középpontjának, a Tihanyi Árpád út középpontjának összekötésével létrehozott tátongás, amelyben szeretlek, ezeknek mind semmi jelentősége, tényleg, mert egyszerre és korlátlan mennyiségben jelen van mindenütt ez a fényes dolog, amire gondolok így a szavak hálátlan hiányában, mindenütt, és csak bele kell gyalogolnunk, épp csak oda kell nyújtanunk magunkat egy kicsit, és máris lángokban az egész város, és a vége mindig ugyanaz, mint most is, hogy megérkezünk, és te csak állsz, Tünde, állsz azzal a legfelsőbb rendből nyíló szemeddel, amelyben máris az október nyirkossága könnyezik, és én nem tudom, mit beszélek.”

Megjelenés éve 2020
ISBN-szám 978 963 263 962 8
Terjedelem 592 oldal
Köszönet A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Mézesmadzag