Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termék címkék:
2018 illusztrált mese

Kígyókő

1.790 Ft
1.430 Ft
20%
Menny.:db
Kiadó:

Még a múlt század ötvenes éveiben is akadtak hazánkban olyan kis, eldugott falvak, ahol jó emlékezőtehetségű és kiváló előadó-készségű öregek régről megörökölt szellemi kincseiket, a népmeséket és mondákat, különböző összejövetelek alkalmával szívesen és hatásosan

Leírás és Paraméterek

Bodrogközi népi mondák

Még a múlt század ötvenes éveiben is akadtak hazánkban olyan kis, eldugott falvak, ahol jó emlékezőtehetségű és kiváló előadó-készségű öregek régről megörökölt szellemi kincseiket, a népmeséket és mondákat, különböző összejövetelek alkalmával szívesen és hatásosan előadták hallgatóiknak. Szerencsénkre, szinte az utolsó pillanatokban, ezekre a múltból fennmaradt, megőrzött értékekre a folklórt mentő gyűjtők is felfigyeltek.

A bodrogközi Karcsa falu öregjei is rengeteg népmondát őriztek még. Ezek a történetek a paraszti-falusi világban századokon át elevenen élt hitvilág szereplőit vonultatják fel, amint jellegzetes, jó vagy ártó cselekedeteiket hajtják végre. Szerepel tehát itt boszorkány, garabonciás diák, lidérc, de tudós (az állatokhoz különösen értő) pásztor is. És persze nyomot hagyott e mondákban is a történelem: a tatárjárás, a törökkor és a Rákóczi-szabadságharc.

Az illusztrációk nagyszerűen illeszkednek a 10-12 év körüli olvasóknak szánt, az eredeti nép- illetve tájnyelvi szövegeket maivá átdolgozott olvasmányok hangulatához.

A 25 mondát szómagyarázatok és a szövegértést segítő feladatok követik.

Megjelenés éve 2018
ISBN-szám 978 963 263 782 2
Terjedelem 68 oldal
Balassa Iván bodrogközi gyűjtéséből gyerekeknek átdolgozta Csokonai Attila
Illusztrálta Vincze Judit
Köszönet A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Mézesmadzag