Barion Pixel
Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Kecskeméti Kálmán: Elmozduló felvételek

2.990 Ft
2.390 Ft
20%
Menny.:db

Leírás és Paraméterek

A könyv emlékezések sorozata barátokról, képzőművészekről, írókról, akik valamilyen módon kapcsolatba kerültek a szerzővel és befolyásolták életét. Ezeken a portrékon keresztül bepillantást nyerhetünk a szerző és kortársai életébe. Az Elmozduló felvétel cím arra a törekvésre utal, hogy nem tűéles portrékon keresztül bontakozzanak ki az egyes karakterek és pályák, hanem a szerző személyiségén átfutó képeken át, mozgásban lévő szereplőkként ábrázolva a – mind a szerző nézőpontjából, mind a kortárs művészet perspektívájából – jelentős alakokat.

A köteteben tehát a szerzői életművet is meghatározó alakok szubjektív skiccei bontakoznak ki, köztük Magyarász Imre festőé, aki a szerző első mestere; de megelevenednek további mesterei, Mendlik Lajos és Martyn Ferenc is. Ír Bálint Endréről, akivel kollegiális, majd baráti kapcsolatban állt; Kovásznai György animációs rendezőről, Barta Lajos szobrászművészről, Pátkai Ervin szobrász, várostervezőről. Több mint két tucat személyiség elevenedik meg ilyen módon a kötet lapjain.

A szerző közvetlen környezete és szakmai hálózata mellett más művészeti ágak képviselői is megjelennek, ír pécsi színész barátjáról, Karikás Péterről, és feltárul az is, milyen ismeretség fűzte a magyar irodalom kiemelkedő alakjaihoz, Szabó Magdához és Kertész Imréhez, hogyan méltatta józsefvárosi kiállítását Tandori Dezső. Részint ez motiválja, hogy Kecskeméti Kálmán saját versei is feltűnnek a kéziratban.

A művészportrék felrajzolásán túl a szerző reflektál a képzőművészeti kritika magyarországi helyzetére, az önreflexivitás jegyében továbbá Wehner Tibornak és Maróti Istvánnak a szerzővel készült interjúi is helyet kapnak a kötetben. Az érzékletességet gazdag képanyag erősíti, amely mind megelevenedő szereplők, mind az alkotóművészetüket szemléltető alkotások fotóit magába foglalja.

Megjelenés éve 2022
ISBN-szám 978 615 6409 88 1
Terjedelem 222 oldal
Köszönet A kötet megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Mézesmadzag