Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termék címkék:
2018 haiku vers

Kállay Kotász Zoltán: Félig szelídített istenek

1.200 Ft
960 Ft
20%
Menny.:db
Kiadó:
Történet, ha: / tört benne a tested, / törd az éned... / * / …nem szentesül még / utad, ha keresztezik, / keresztúttá.

Leírás és Paraméterek

álhaikuk

„A lélek képtelen az idővel számolni, a test számára az idő az egyetlen valóság. Ez az igazi keresztrefeszülés – de csak a szellem számára.”

(Yako Orsa: Vitám Grigoretzkivel, 1993)

„Az idealisztikusan gondolkodó szellemi emberek kétségbeejtőnek találják, hogy Jézus közel kétezer éves tanítása hatás nélkül maradt, hiszen harag és ítélkezés ugyanolyan súllyal szövi át jelenvalóságunkat, mint egykoron, Jézus, Heródes és Pilátus idejében. Csakhogy kollektív történelem, mint olyan, nem létezik, pusztán csak szellemi konstrukció, melyet létre hívtunk, leírtunk és lamentálunk felette – emberi történetek vannak, emberi lelkeknek a története, és minden emberegyed megszületésével, majd eltávozásával az anyagi valóságból a jézusi történet játszódik le elejétől a végéig, újra és újra. Ez Jézus jelenvalósága, az örök jelenvalóság, az örök párhuzamosság. (…) A tűz csak a lélekben ég, és a tűzpróbából fényjátékot csinálni menekülés és káprázat.”

(Holly H. Ince: Jézus Indiában, 1903)

„A tűzben az agyag kiég, és a korábban könnyen alakítható matéria utolsó formájába merevül – szoborrá. Változtatni rajta, átgyúrni már nem lehet, csak összetörni. Minden szobromat véletlenszerűen fejezem be – eltekintve az érzettől, hogy készül, és késszé kéne formálódnia –, és véletlenszerűen, néhány hónapon belül összetöröm. Kivétel nem lehet, bár az érzelmi énem sokáig természetesen szelektálni, kivételezni akart, és hosszú utat jártam be szobortörések idején a fájdalmon, gyászon, diadalmas kielégülésen, majd közönyön át a derűs harmóniáig.”

(Szentmarjay Tamás: Agyagmeditációk, 2010)

Történet, ha:
tört benne a tested,
törd az éned...

*

...nem szentesül még
utad, ha keresztezik,
keresztúttá.

(Kállay Kotász Zoltán)

Megjelenés éve 2018
ISBN-szám 978 963 263 795 2
Terjedelem 82 oldal

Mézesmadzag