Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termék címkék:
2021 dráma életmű műfordítás

Gion Nándor: A könyvek néma mesterek

4.990 Ft
Menny.:db
Kiadó:
Az életműkiadás 8. kötete kritikákat, fordításokat, átdolgozásokat és más műveket tartalmaz

Leírás és Paraméterek

Műv(ész(et))ek vonzásában – az író új (ál)arcai

„Az izgalmas cselekmény többnyire közönségsikert biztosít a könyveknek. Fordulatosságával és feszültségével leköti a figyelmet, a középszerű olvasót is kizökkenti kényelmességéből, sőt az effajta izgalom fedezéke mellett szinte észrevétlenül polgárjogot nyer a súlyosabb mondanivaló is… A szerencsés kezű író, aki az effajta ötvözetet létre tudja hozni, a látszólagos kompromisszum ellenére kompromisszummentesen és a lehető legtisztább formában éri el a legmagasabb elérhető művészi szintet is” – írja Gion már pályája legelején egy értekező írásában, bizonyítva, hogy elmélet és gyakorlat nála (is) kéz a kézben jár; és felvillantva, hogy milyen átgondolt, pontos, mégis könnyed eleganciával írott tanulmányokkal készült fel szépírói hivatására.

Az ebben a kötetben olvasható írások tehát legnagyobbrészt mások műveinek, ill. maguknak a művész(et)eknek a vonzásában születtek. A kéziratok és hangjátékszövegek legtöbbje még soha sehol nem volt olvasható, a többi írás jelentős része pedig sok évtizedes tetszhalál után itt és most támad fel napi- vagy hetilapsírjából, így – nem túlzás azt mondani – ezeken az oldalakon az író eddig (szinte) ismeretlen (ál)arcai tárulnak fel.

A művész barátairól és műveikről bensőséges hangon valló pályatárs és barát, a kulturális jelenségeket fanyar humorral bemutató rádiós szerkesztő, a szellemes fordító és átdolgozó, a mindig szórakoztatóan elemző tanulmányíró, a klasszikus nagyregényt is találékonyan rádiódrámává alakító író először ebben a kötetben lép teljes vértezetben az olvasó elé, és sok meglepő újdonság mellett az is kiderül róla, hogy pályája hajnalán nemcsak a verseléssel, de még a színjátszással is megpróbálkozott…

Köszönet Megvalósult a Magyar Kormány támogatásával. A kötet megjelenését támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.