Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termék címkék:
2019 vers

Füleki Gábor – Molnár Csaba: Kacúr

2.490 Ft
1.990 Ft
20%
Menny.:db
Kiadó:
Elismerésemet arra alapozom, hogy a jelenkori magyar irodalom palettáján tudomásom szerint nincs még egy ilyen „jókedvcsiklandozó”, kellemes iróniával megírt, ugyanakkor súlyos mondanivalókat is hordozó vígeposz.

Leírás és Paraméterek

Eposz

Elismerésemet arra alapozom, hogy a jelenkori magyar irodalom palettáján tudomásom szerint nincs még egy ilyen „jókedvcsiklandozó”, kellemes iróniával megírt, ugyanakkor súlyos mondanivalókat is hordozó vígeposz. A műnek nem hátránya, inkább erénye a klasszikus szerkezet: a hangsúlyos invokációt felismerhetően követi a propozíció, azaz a tárgy (meglepő) körülírása, majd az „in medias res” cselekményindítás.

Az enumeráció különösen nagy hangsúlyt kap a műben, a hősi szereplők egyszerű bemutatásával nem elégszenek meg a szerzők, külön „énekeket” szentelnek valahány hősi személyiségnek. A csodás elemek se hiányoznak; a helyszínek, viszonylatok közönségessége ugyanakkor aláhúzza a hangulati elemek „vigalmas” jellegét.

Mulatságos a legfőbb konfliktust okozó elem érdekes megjelenítése is: az egyik főhős ún. „pokoljárása”, amely egyben a cselekménybonyolítás mozgatója. A mű igazi erénye: a cselekmények sodrása képes fenntartani az olvasó érdeklődését. (Pl. egy szuszra végigolvasni támadt kedvem.)

Szólni kell a művészi kivitelezés megvalósításáról: a szerzők jó érzékkel a naiv énekek formavilágában lelték meg a követendő versformát. A ritmuselemek, a rímelés ennek felel meg. A stílus, a mű költői nyelvezete mindehhez jól illeszkedik.

Összességében: e művet jegyezni fogja az irodalomtörténet, és nem érdemtelenül.

Búzás Huba

Megjelenés éve 2019
ISBN-szám 978 963 263 851 5
Terjedelem 210 oldal
Köszönet A kötet kiadását Dabas Város Önkormányzata, a Solymos Hagyományőrző Egyesület, a Garai család és Szerdahelyi Zoltán támogatta.

Mézesmadzag