Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termék címkék:
2019 illusztrált napló norvég próza

Egy év Norvégiában

2.490 Ft
1.990 Ft
20%
Menny.:db
Kiadó:
Népfőiskola – mi is az tulajdonképpen? Jelenleg 82 különböző népfőiskola található Norvégiában. Mindegyik bentlakásos. Közülük 33 keresztény értékrenden alapszik, a többi pedig szabadelvű.

Leírás és Paraméterek

plusz, plusz…

Népfőiskola – mi is az tulajdonképpen? Jelenleg 82 különböző népfőiskola található Norvégiában. Mindegyik bentlakásos. Közülük 33 keresztény értékrenden alapszik, a többi pedig szabadelvű. Az iskolák 711 különböző szakirányt kínálnak, a sporttól és a szabadban végzett aktivitásoktól, ill. a természetben való éléstől a zenén és művészeti szakokon keresztül a média és kommunikáció, nyelvek és kultúra, valamint a különböző fogyatékossággal élők számára elérhetővé tett szakokig mindenfélét. Ezekben az iskolákban nincs osztályzás, de az alkalmazottak minden egyes diáknak folyamatosan adnak visszajelzést arról, hogy hogyan értékelik a befektetett munkáját és igyekezetét.

A népfőiskola gondolata N. F. S. Grundtvig dán lelkésztől (költő és filozófus) származik, aki 1844-ben el is indította az első évfolyamát. Ez az iskolafajta idővel igen népszerűvé vált. A vizsgák és az előírt tananyag mellőzésének az volt a célja, hogy a diákoknak legyen idejük és lehetőségük magának az életnek a kipróbálására, megismerésére. A népfőiskola így a „magolós”, ún. latin iskola ellensúlyozására szolgált. Mindenki iskolája kellett hogy legyen, olyan, ahol az öröm, az éneklés és az emberi élet iránti lelkesedés állt a középpontban (ld. a népfőiskolák honlapját).

Hogy mit jelentettek annak idején a népfőiskolák, és mit jelentenek ma, bizonyára különbözik – de talán nem is változtak olyan sokat?

Bjørg Herberg Gloppen
2019, Hamar, Norvégia

Megjelenés éve 2019
ISBN-szám 978 963 263 888 1
Terjedelem 192 oldal
Illusztrálta Trencsényi Diána

Mézesmadzag