Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.

Csáji László Koppány: Tündérek kihalófélben [e-könyv]

3.500 Ft
Kiadó:
A szerzőt már jól ismeri a magyar olvasóközönség a nepáli expedíciójáról írt érdekfeszítő könyvéből (Csáji László Koppány: Dzsánkrí – Utazás belső Magaria bronzkorába). Jelen munkája megírását szintén expedíciós élmények váltották ki, de ebben messze túlmutat azokon. Olyan kötetet tár elénk, amelyben a már sajnos elhunyt Czeglédy Károly és Harmatta János professzorok helyett megírt hatalmas anyagot találunk: a hunok történetét, az avarok és az ősmagyarok lehetséges kapcsolatait és sok más olyan fontos dolgot, amelyeket a szerző az igen terjedelmes szakirodalom, és nem dilettáns művek alapján, források ismeretében írt meg.

Leírás és Paraméterek

Hunoktól a hunzakutokig
Kutatóút Belső-Ázsiában

A szerzőt már jól ismeri a magyar olvasóközönség a nepáli expedíciójáról írt érdekfeszítő könyvéből (Csáji László Koppány: Dzsánkrí – Utazás belső Magaria bronzkorába). Jelen munkája megírását szintén expedíciós élmények váltották ki, de ebben messze túlmutat azokon. Olyan kötetet tár elénk, amelyben a már sajnos elhunyt Czeglédy Károly és Harmatta János professzorok helyett megírt hatalmas anyagot találunk: a hunok történetét, az avarok és az ősmagyarok lehetséges kapcsolatait és sok más olyan fontos dolgot, amelyeket a szerző az igen terjedelmes szakirodalom, és nem dilettáns művek alapján, források ismeretében írt meg. A nevezett jeles magyar tudós személyiségek az óriási – pedagógiai, tudós és tanárnevelő – munkájuk mellett töméntelen szakcikket és könyvfejezetet írtak meg hazai és külföldi kiadványokba, de már nem maradt idejük összefoglaló monográfiák létrehozására (kivételt képez Czeglédy egyetlen tudománynépszerűsítő könyve a népvándorlásról). Iránymutató és alapvető dolgozataik tételeit szerzőnk igen jól ismeri, azokat megértve használta fel őket művében. Ez nem volt kis feladat. Ilyen könyvre már csak azért is szükség van, mert az avarok történetéről nincs magyar nyelvű könyv, a hunokról van ugyan akár kettő is, de nem egészen megfelelő, és mivel mindkét témakört a szerző az ősmagyarsággal kapcsolatosan tárgyalja, az olvasóközönség nagy érdeklődésére tarthat számot. Ebben nem is fog csalódni.

Dr. Erdélyi István

A hunok történelmének részletes bemutatásán és elemzésén túl a szerző jelen kötetében a Dél- és Belső-Ázsiába vezetett 2001-es kutatóútjának érdekfeszítő útleírását is megtaláljuk. Ezzel egyidejűleg a pakisztáni–afgán–kínai határvidéken élő hunzai közösség szellemi néprajzát (például eddig nem ismert samanizáló szokásait) is bemutatja, néhány népmesefordítás és a régió történelmének összefoglalása mellett.

Megjelenés éve 2021
Terjedelem 708 oldal
Köszönet Az e-könyv megjelenését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Mézesmadzag