01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45 46 47

Németh Péter Mikola: Visszasejtesít

Leírás

Válogatott és új versek, költészeti montázsok, irodalmi és fotóművészeti performanszok

Németh Zoltán Pál fotográfiáival
Csorba Simon László grafikáival
és közös performanszaikkal

 

hogy visszasejtesedjen;

hogy visszasejtesíthesd

mi benned mennyei – –

<><><><><>

„A valódi gondolkodás olyan új realitással ajándékozza meg az embert, ami átélhető és magától értetődő. Talán bizonyíthatatlan: de érintésére létünk egésze megrendül, hívására szívünk és elménk úgy érzi végre, hogynevén nevezték” – írja Pilinszky János.

Így lép be képzetem szerint a VISSZASEJTESÍTgondolatköre, fogalma szinte Parancsolatként verseim világ-egészébe. Ami számomra arról is beszél, hogy ebben a valóságtól elrugaszkodott világban, ahol élünk, szinte mindent de mindent lerántottunk már a mindennapi tények szintjére. Ahol nemcsak a szentségtartót, de a fejünk fölött elbitangolt vérverítékes XX. századunk aranykori „Minden-Egész”-ének dirib-darabjait is porrá zúzatta már velünk a történelem.

Ezért itt, a harmadik évezred előterében téblábolva a virágvasárnap(ok) ünnepélyesen kétes ígéreteivel, a feketevasárnap(ok) misztériumával, reményével s a fehérvasárnap(ok) hitével stációról stációra a Passiónkatjárva sürgetően fontossá vált, addig, amíg nem késő, visszatalálnunk „a realitások elíziumi mezején át” a mindennapi valóság EGY és oszthatatlan szívébe.

Ebben az összefüggésben bizakodón állíthatom, hogy a túlontúl szenzibilis, érző embert a lelke mélyéig ma is az „igazi” misztikusok érintik meg igazán. Engem szinte „betegesen” ők vonzanak ma is. Vagyis az a fajta klasszikus és neo-avantgárd alapokon építkező poézis, amit Pilinszky János„hyperrealista” költészetnek nevez.

Ebben az értelemben olyan verbális és vizuális nyelvet kerestem, keresek nap mint nap, a lelki rokonaimmal, az élő misztikusokkal, a metafízisz gyönyörűivel egyetemben, ami a közös európai emlékezet kitörölhetetlen archetípusú jeleivel, képeivel, hangjaival, szavaival és mondataival talán az utolsó pillanatokban még mindig létre menthető, újra felépíthető, hiszen egyes elemei tudatunk legmélyén titokzatos emléknyomok formájában, a sejtések szintjén most is léteznek. /…/

Ez az a nyelv, amelynek összetevője a judeo-keresztény művészetek „őskorában” keletkezett, ezt képekben, gondolatokban, eszmékben, ideákban a művészetek, a költészet hullámhosszán kívánatos napjainkban is visszasejtesítenünk. A kor parancsa ez!

Valójában arról a Hamvas Béla-i „redukcionizmus”-ról van itt szó, amely a sejléseken, megsejtéseken, intuíciókon alapuló alkotói folyamatot célozza, mint olyan diagnózist, amely a világ, a „Mi” világunk soK(k)FéLeSéGét idegrendszerünkben, sejtjeinkben, génjeinkben, szétkötött és kihegyezett szálaival, művészi eszközökkel visszavezeti, vagyis visszaSejtesíti az EGY-Féleség(re)HeZ.

Ébredés. Újjászületés. Feltámadás. Reinkarnáció.

 

Magyar Műhely Kiadóval közös kiadvány.

 

Mézesmadzag

Kattintson ide a kötet pár oldalas ízelítőjéért!

 

 

NEM RENDELHETŐ.Megjelenés éve 2008
Borító Csorba Simon László
ISBN 978 963 263 017 5
Terjedelem 120 oldal
Köszönet A kötet megjelenését támogatták:

Logo nka2011
Köszönet Nemzeti Kulturális Alap
Fiesta Kortárs Művészeti Alapítvány
Madách-Kör
Magyar Műhely Alapítvány
Szent István Király Alapítvány az Ipoly Mente Kultúrkörért