NAPÚT 2011/1., 18. oldal


Tartalom

Baán Tibor
Könyvjelző; Folytatás

Bíró József
ŐK   ...   AZOK

Bertalan Tivadar


Baj
    A BAJ szó jelentésének nincs ellenpárja, mint például a rossznak a jó, a csúnyának a szép, az árnyéknak a fény, és így tovább; sok példát lehetne említeni.
    A BAJ szó egyedül van, még ha más értelemben tudjuk is, hogy „a baj nem jár egyedül”, ám ez csupán szaporaságára utal. Legyen bár több baj, a BAJ szó egyenként jár egyedül, egyszerűen ellenkező jelentésű szó nélkül árválkodik, még ha a NEM BAJjal kifejezhetjük is valamiféle ellentétét. Ez valójában nem ellentét, csupán egy helyzet megjelölése. A NEM BAJ vagy NINCS BAJ nem ellentétpárja a BAJnak, mert először is: két szó, másodszor: bizonyos leegyszerűsített, kényszeres körülírás. A BAJ szót a SZERENCSE szóval sem helyettesíthetjük, ez igazán erőltetett lenne, mert ha NINCS BAJ, attól még nincs szerencse, így csupán a helyzet regisztrálását jelenti.
    A BAJ így árva magában is mindenkit fenyeget, alattomos, nem tudni, honnan bukkan elő, ha ellentétpárja volna, talán vigasztalódhatnánk. Ha ellentétes jelentésű szavunk nincs is, egy „vigaszunk” azért van: minden BAJnál van egy még nagyobb BAJ.
    Egy ilyen MÉG NAGYOBB BAJ, hogy Gyurkovics Tibor mindannyiunkat élet-játékra ösztönző alakja nincs már közöttünk.

A lap tetejére