Balázs-Piri Balázs

karikaturista (Gyöngyös, 1937. február 17.)

Parlamenti tandem

    A karikaturista a humor pszichiátere. Kutatja, diagnosztizálja és megpróbálja gyógyítani a társadalom és a társadalmi tudat káros betegségeit. Működése gyakran fájdalmas és sokszor eredménytelen: a műtét sikerült, de a beteg(ség) él tovább.
    Hetvenévesnek lenni nem érdem. Ahhoz, hogy valaki elérje ezt az életkort, sok minden szükséges. Genetikai adottság, külső és belső életmód, a kor kegyelme, amelybe beleszületett, de főleg szerencse. Most, hogy én is belépek a Hetvenesek Klubjába, azokra a kedves kollégákra és barátokra emlékezem, akik nem voltak olyan szerencsések, hogy ennek a klubnak a tagjai lehessenek. Idő előtt ment el Pusztai Pál, példaképem és mentorom, Brenner György, aki hosszú évekig volt szobatársam a Ludas Matyi szerkesztőségében, Árkus József, Mikes György, Somogyi Pál, Ősz Ferenc – fájdalmasan hosszú a névsor.
    Ebbe a klubba, amelynek most akarva-akaratlanul tagja lettem, nem szükséges felvételi kérelmet benyújtani, ajánlókat megnevezni, nem kapunk tagsági igazolványt és nem kell tagdíjat fizetni. Ha úgy nézem, ez is szerencse.
    Szeretettel köszöntöm ismeretlen-ismerős klubtársaimat. Gondolom, amíg megadatik nekünk, továbbra is tesszük a dolgunkat.