Kolofon


Felelős szerkesztő:
Szondi György

Szerkesztő:
Vincze Ferenc

Szöveggondozó:
Kovács Ildikó

Tördelőszerkesztő:
Szondi Bence

Nyomdai kivitelezés:
Érdi Rózsa Nyomda

ISBN 978 963 263 031 1

Ára: 2190 Ft
Terjedelem: 196 oldal


A kötet megjelenését támogatta a Nemzeti Kulturális Alap.

Lóska Lajos


Képtörténetek


Műterem-beszélgetésekA kötetben olvasható első beszélgetés a nyolcvanas évek legelején, az utolsó kettő a megjelenés előtt néhány héttel, az idén nyáron készült.
    A hatvanas évek nagy generációjának tagjai közül csak néhánnyal találkoztam, Deim Pállal, Csáji Attilával, Konok Tamással, mivel e korosztály, az Iparterv- és a Szürenon-nemzedék művészetét napjainkra már alaposan feldolgozták. A hangsúlyt a hetvenes (Pinczehelyi Sándor, Schmal Károly stb.) és a nyolcvanas években pályára került alkotókra (Gaál Tamás, Július Gyula) helyeztem. Fontosnak tartottam emellett, hogy a határon túli, felvidéki magyar alkotók közül is megszólaljanak néhányan, így beszélgettem Németh Ilonával és Lipcsey Györggyel. A közelmúltat Hecker Péter ironikus, társadalomkritikus piktúrája, az ezredforduló utáni új figurális festészetet, annak is a hagyományokból, az impresszionisztikus szín- és formavilágból építkező változatát pedig László Dániel munkássága képviseli.
    A tizennyolc interjú reményeim szerint segít megismerni a közelmúlt magyar képzőművészeinek – szobrászoknak, festőknek és grafikusoknak – a személyiségét, mesterségbeli kvalitásait. Jó szívvel ajánlom őket a művészetet és a művészeket szeretők figyelmébe.

A szerző

Lóska Lajos 1975-ben végzett az ELTE Bölcsészettudományi Karán magyar–művészettörténet szakon. Kutatási területe a hazai 1945 utáni, illetve a kortárs képzőművészet. 1975 és 1990 között a Művészet című folyóirat szerkesztője, kritikusa, 1990-től az Új Művészet rovatvezetője. Közben 1993 és 1997 között a Vigadó Galéria, valamint a Duna Galéria vezetője. Jelenleg a székesfehérvári Városi Képtár – Deák Gyűjtemény munkatársa. Óraadó tanárként több felsőfokú intézményben tanít művészettörténetet.
    Főbb művei: Deák Gyűjtemény, 1988; Művészettörténeti tanulmányok Pest megyéből (Studia Comitatensia), 1990; Vigadó Galéria Évkönyv, 1997; Festészet, szobrászat, grafika 1945–1995 (Magyarország a 20. században, 3. kötet), 1998; Tény-kép. Tanulmányok, 1999; Városi Képtár – Deák Gyűjtemény (társszerző), 2005; Vaszkó Erzsébet, 2008.

A lap tetejére