01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29 30 31 32 33 34 35 36 37 38 39 40 42 43 44 45 46 47

Eleink 1. tartalom

A kiadvány internetre kerülését a Nemzeti Kulturális Alap támogatta.

Könyvkeresés

Érdy Miklós

Eurázsia steppéi a régmúltban és a középkorban

Mihail Grjaznov Emlékkonferencia. Ermitázs. Szentpétervár. 2002 március 11–16.

 

Az Emlékkonferencia, amelyet Grjaznov születésének 100. évfordulóján tartottak valódi seregszemléje volt a mai régészeti munkásságnak Oroszországban. A kutatók eljöttek Irkutszkból, Kemerovóból, Omszkból, Bamaulból, Jekatyerinburgból és mindenhonnan az európai Oroszországból. Mintegy 130 régész jött össze köztük többen az Egyesült Államokból, Mongóliából, Németországból, Észtországból.

A konferenciát valóban Mihail Grjaznov emlékének dedikálták, aki nagyon különleges helyet foglal el az orosz régészetben.

Tagja volt az Ermitázsnak, az Anyagi Kultúra Története Intézetének, és a Szentpétervári Egyetemnek. Közel minden résztvevő valamikor Grjaznov tanítványa volt vagy kollegiálisan működött együtt vele. A visszaemlékezések leírták, hogy ő nagyon jó ráérzésű régész volt, nagyon barátságos ember és nagyszerű tanár. A 80-as évek elején halt meg. Ez a konferencia születésének 100. évfordulóját ünnepelte. A Szovjetunió Állami díjának nyertese, az Orosz Föderáció Érdemes Tudósa, a Német Régészeti Intézet levelező tagja és az orosz régészeti utánpótlás nagy nevelője volt.

A konferencia az Ermitázs színháztermében kezdődött, ahol mind a hat előadást Grjaznov emlékének szentelték. A különböző témájú dolgozatok két szekcióban peregtek. Az előadások d.e. 11 órakor és d.u. 3 órakor kezdődtek. Öt-hat előadás pergett le egy-egy szekcióban. A szekciók a következő témakörökre voltak osztva a hét folyamán:

Szekciók az Ermitázsban: Grjaznov tudományos hagyatéka. A korai nomádok kora (két napon át). A kő- és bronzkor művészete. A korai nomádok művészete. A középkori társadalom kultúrája. Kulturgenezis.

Szekciók az Anyagi Kultúra Története Intézetében, mely szintén az Orosz Akadémia ága (egymás melletti nagy épületek a Néva folyó partján): Kő- és bronzkor. Európai bronzkor. Szibériai és uráli bronzkor. Bronzkori kulturgenezis. A kora-középkor időszaka. Multidiszciplinaris vizsgálatok: Antropológia.

Több kisebb-nagyobb fogadás mozdította elő, hogy a résztvevők találkozhassanak, ismereteiket és ötleteiket kicserélhessék. Ezeken nagyon jó volt a hangulat. Vagyim Aleksin a konferencia egyik vezető egyénisége, a tudományos témák igazgatója üdvözletét küldte a külföldi kutatóknak, akik rokon területeken dolgoznak és nem volt lehetőségük, hogy ezen a konferencián résztvegyenek. Szívesen fogják látni őket a jövőben rendezendő konferenciákon.

Visszatekintve az előadásokra néhányról beszámolok. Prof. Matjuscsenko az Omszki Egyetemről sajnos betegsége miatt távol maradt. Egy másik omszki régésszel, azonban, részletesen beszéltem a fontos ásatásról Szidorovka mellett és a vonatkozó négy hun témájú különlenyomatomat örömmel kérte el, hogy Omszkba vigye. N. Poloszmák hirtelen beiktatott előadása az Ukok magaslaton talált leletekről vonzotta a legnagyobb hallgatóságot. Előadása leíró jellegű volt. Prof. Jakov Ser (Kemerovói Állami Egyetem) előadását a korai nomádok archaeológiájáról élénk vita követte, miközben a hozzászólók egymást vádolták a nem-tudományos módszerek használatáért.

Figyelemre méltó előadást tartott I. I. Gohman. Komplex embertani tényezőket vitt a térképre, melyek betekintést engednek meg a népek fejlődésére. Így az Afanaszjevo kultúrát a Tastik periódusig tudja követni. Pazirikban az eltemetetteken mongolos jellegeket állapít meg. Prof. Kathy Linduff több térképen és jó illusztrációkkal mutatta be, hogy miért tűnnek fel szibériai eredetű tárgyak az ősi kínai dinasztikus határokon belül. Irina Zaszeckaja két késői hun leletet elemzett, melyek ideje a hun birodalom összeomlása utáni. E beszámoló szerzője három régészeti kapcsolatot mutatott be a xiongnu-k és a hunok között, amely történeti folyamatosságot jelez. Ezt két kínai és egy szogd forrás támasztja alá. Élénk reagálás következett.

Az előadások egy részének időben beküldött szövege már meg is jelent egy 280 oldalas könyv formájában. A később érkezettek a második kötetben máris szerkesztés alatt állnak. 600 példányban jelennek meg. Ebbe a kötetbe kerül a szerző előadásának a szövege és képei is. A kötetek címe egyezik a konferencia címével: Sztyepi Jevrazii v drevnosztyi i szrednyevekovje. Szankt-Peterburg, Ermitázs, 2002.